Utjecaj stresa na fiziološke procese, prinos te sastav antioksidanata
u povrću
Sažetak:
Povrće
ima povoljno djelovanje na široki raspon faktora koji ugrožavaju
zdravlje, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata i
drugih vrijednih spojeva, npr. fenola, karotenoida, glukozinolata
i vitamina. Trenutne spoznaje o utjecaju agronomskih mjera
na koncentraciju antioksidanata i bioaktivnih spojeva u
jestivim dijelovima povrća su skromne i često suprotne.
Istraživanja ukazuju da primjena gnojiva s makrohranjivima
uglavnom povećava prinos i kakvoću, ali izdašna opskrba
hranjivima, osobito dušikom (N), može smanjiti sintezu i
nakupljanje bioaktivnih spojeva. Korištenje optimizirane
ishrane za usmjeravanje metaboličkih procesa k povećanju
sadržaja željnih spojeva je novi pristup u svijetu i još
uvijek nedovoljno istražen. Osobito je malo informacija
o djelovanju pojedinih hranjiva kod biljaka izloženih različitim
uvjetima abiotičkog stresa. Cilj ovog projekta je ustanoviti
utjecaj gnojidbe dušikom na sastav karotenoida i ostalih
antioksidanata u lisnatom i plodovitom povrću izloženom
djelovanju solnog (NaCl) i/ili vodnog stresa.
|