Projekt
"Ekološki
prihvatljivi sustavi proizvodnje povrća na kršu"
Sažetak:
Površine
na kojima se uzgaja povrće godinama su u porastu u svijetu,
sličan trend prisutan je i kod nas. Proizvodnja se uglavnom
odvija na manjim gospodarstvima, s različitim intenzitetom
proizvodnje. U
proizvodnji povrća tehnološki napredak je vrlo brz, obzirom
da se radi o visoko profitabilnoj proizvodnji neophodno
je pratiti promjene da bi se osigurala konkurentnost na
tržištu. S druge strane, primjena novih
tehnologija osim povećanja prinosa, dovodi do veće upotrebe
agrokemijskih sredstava u proizvodnji. Otočni, priobalni
i zagorski dio Hrvatske nalazi se na osjetljivom krškom
području s propusnim tlima te se očuvanje tla i podzemnih
voda kao važnog prirodnog resursa nameće kao jedan od prioriteta.
S druge strane potrošači i javnost su zainteresirani za
zdravstvenu ispravnost i nutricionističku vrijednost povrća.
Cjelovit pristup proizvodnji moguć je samo ako se
proizvodni ciklus sagledava multidisciplinarno te ako se
svi postupci međusobno usklade. Stoga je cilj ovog projekta
razviti integrirani sustav uzgoja povrća visoke kakvoće
s minimalnim štetnim utjecajem na okoliš.
|