Datum i mjesto rođenja: 29. lipnja 1937. Šibenik
Obrazovanje
Srednja škola,
Poljoprivredno-šumarski fakultet Zagreb,
magisterij: genetika i oplemenjivanje bilja,
doktorat: vinogradarsvto-vinarstvo.
Zaposlenje: srednja ekonomska škola, predmet:
tehnologija prehrambenih proizvoda Šibenik. Institut
za jadranske kulture i melioraciju krša-Split od 1964
godine. Znanstveni savjetnik u trajnom izboru pri Institutu
za jadranske kulture i član Povjerenstava za obranu
magisterija i doktorskih disertacija na Agronomskom
i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Gost
profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu
u kolegiju "Kemija i tehnologija vina i jakih alkoholnih
pića".
Znanstvena djelatnost
Dr. sc. Petar Maleš razvio je vrlo široku znanstvenu
aktivnost iz vinogradarstva i vinarstva. Glavnina znanstvenog
djelovanja odnosi se na područje genetike i oplemenjivanja
vinove loze. Dao je vrlo vrijedan prilog boljem poznavanju
autohtonih i introduciranih sorata vinove loze, osvijetlio
brojne probleme njihove biologije, tehnike hibridizacije
i ustanovio određene zakonitosti nasljeđivanja pojedinih
svojstava. Radom na hibridizaciji proizveo je 4 sorte
vinove loze, a klonskom selekcijom izdvojio nekoliko
klonova iz autohtonih i udomaćenih populacija. Posebice
treba istaći dosege u hibridizaciji i poznavanju prenošenja
nekih svojstava F1 generacije na čemu je u nas i u svijetu
malo rađeno. Vrijednost toga rada je istaknuo akademik
Alois Tavčar.
Drugo važno područje rada odnosi se na ocjenu bioloških
i gospodarskih svojstava domaćih i introduciranih sorata
u holobiozi s raznim podlogama na više tipova tala.
U uzgoju je vrednovao velik broj podloga i utvrdio stupanj
njihove rizogeneze i morfologije i razvijenosti korijenove
mreže u vinogradima.
Specijalizirao se na više instituta u svijetu: (Instituo
genetico, Roma; Instituto Agronomique, Montpellier;
Instituto di viticultura e di enologia, Colegliano;
University of California; Department of Viticulture
and Enology, Davis.
Vodio je znanstvene projekte:
- Stvaranje novih stolnih i vinskih sorata vinove loze
metodom hibridizacije
- Pronalaženje racionalnih sustava uzgoja vinskih i
stolnih sorata vinove loze
- Istraživanje bioloških i tehnoloških svojstava vinove
loze
- Managment i marketing poljoprivredno-prehrambenog
sustava-hrana i prehrana u ratnim uvjetima
- Oplemenjivanje genetskih kapaciteta poljoprivrednih
kultura jadranskog područja Republike Hrvatske
- Potencijali hrvatskog Mediterana u proizvodnji hrane
i pića
Tijekom rada na projektima je osposobio velik broj
asistenata-novaka. Dr. sc. Petar Maleš objavio je ukupno
54 izvorna znanstvena rada, od čega nakon zadnjeg izbora
u zvanje znanstvenog savjetnika 24.
Značajniji objavljeni radovi:
Knjige:
1. Maleš, P. i sur. (1976) Rajonizacija vinogradarstva
SR Hrvatske-Dalmacija", Publicirani rad, Split
2. Maleš, P. (1981) Ampelografska i tehnološka istraživanja
sorte vinove loze Plavac, Institut za jadranske kulture
i melioraciju krša Split, Tisak Slobodna Dalmacja.
3. Maleš, P. (1981) Ekologija vinogradarstva Dalmacije;
Knjiga vinogradi i vina Hrvatske, Zagreb, 15-28 str.
4. Maleš, P. (1987) Vinogradarstvi i vina Dalmacije,
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split,
Tisak Slobodna Dalmacja.
5. Maleš, P. (1993) Istraživanje populacije plavac mali-
Zinfandel u cilju utvrđivanja porijekla i geografske
rasprostranjenosti, Tisak, Vitagraf Rijeka
6. Maleš, P (1998) Vino prehrambeni proizvod primorskog
krša, Tiskara Kačić,
Šibenik
Znastveni radovi:
1. Maleš, P. (1978) Istraživanja bioloških i tehnoloških
osobina nekih introduciranih vinskih sorata vinove loze,
Agronomski glasnik, 40 (1), 11-25.
2. Avramov, L., Pemovski, D., Lović, R., Maleš, P.,
Uličević, M., Jurčevć, A. (1980.) Proceedings of the
Third International Symposium on Grape Breeding, June,
15-18, University of Calif, Davis,.: Dept. of Vitic.
and Enology,
3. Maleš, P. (1988) Istraživanje korjenove mreže holobiosis
plavca malog na različitim podlogama, Agronomski glasnik,
50 (5) 3-9.
4. Maleš, P. (1987) Istraživanja bioloških i tehnoloških
osobina nekih introduciranih vinskih sorata vinove loze,
Agronomski glasnik, 40 (1), 11-25.
5. Katalinić, V., Maleš, P., Konja Gordana (1997) Low
molecular weigh flavans in wine, Journal of wine research,
8 (1) 19-27.
6. Mlikota, F., Maleš, P., Cvjetković, B. (1996) Effectiveness
of five fungicides on grapevine grey mould and their
effects on must fermentation, 7 (2) 103-110.
7. Maleš, P., Šimac, Lj, Mlikota, F., (1997) Utjecaj
gnojidbe mineralnim gnojivima na prinos i stanje ishranjenosti
vinove loze sorte Vranac, Agronomski glasnik, 59 (3/4)
147-163.
8. Katalinić, V., Maleš, P. (1997) Compositional changes
in grape polyphenols throughtout maturation, Journal
of Wine Research, 8 (3), 169-177.
9. Maleš, P. (1998) Biološka i tehnološka svojstva vinske
sorte Plavac mali (Vitis vibifera L.), 60 (1/2), 3-16.
10. Maleš, P. (1998) Effect of fertilization on yield
and nutritional stage og grapevine cultivars Emerald
Riesling and rkaticeli, Agronomski glasnik, 60 (1/2),
17-25.
|