Predavanje
na temu "Maslina i maslinarstvo" održala je dr.sc. Tatjana Klepo,
19. listopada 2015. u područnoj osnovnoj školi Ljubitovica. Na
predavanju su sudjelovali svi učenici škole, od prvog do osmog
razreda te njihove učiteljice i nastavnice.
Predavanje
je obuhvatilo poglavlja vezana za nastanak masline, početke uzgoja
masline i biblijske navode. Stara stabla masline simbol su dugovječnosti,
a takvih primjeraka ima od Jeruzalema pa sve do naših područja
(Kaštela) gdje se nalazi Stara kaštelanska maslina. Ova maslina
jedinstvena je po svojoj starosti i obliku rasta. Svakako, određivanje
starosti ovako starih primjeraka stabala nije u potpunosti moguće
prvenstveno zbog nepravilnog rasta debla, ali i vrlo velikog agroekološkog
utjecaja na rast, a samim time i na točnost izračuna starosti.
Prema nekim izračunima, ovo stablo staro je oko 1500 godina te
ga je neophodno očuvati i za buduće generacije.
Danas,
kada se priča o maslinarstvu treba istaknuti različite sustave,
odnosno, načine uzgoja. Prvi od njih je uzgoj na slabo pristupačnim
terenima kojih u Hrvatskoj ima jako puno. Tradicionalno, maslina
se uzgajala u znatno većim razmacima sadnje dok se novije plantaže
uglavnom sade kao intenzivni ili superintenzivni nasadi. U sklopu
predavanja prikazani su video isječci za svaki sustav uzgoja s
naglaskom na primjenu mehanizacije u berbi. A masline i maslinovo
ulje imaju niz primjena u svakodnevnom životu kao sastavni dio
mediteranske prehrane. Osim toga, maslinovo ulje se u prošlosti
koristilo kao izvor svjetla te kao baza za parfeme.
S
napretkom tehnologije i znanosti, promijenio se i način prerade
masline. U tom smislu, sa tradicionalnih preša, prešlo se na kontinuirane
načine prerade sa dekanterom i centrifugom. Proces prerade značajno
utječe na kvalitetu ulja, slično kao i rok berbe. Maslinovo ulje
bogato je jednostruko nezasićenim masnim kiselinama i spojevima
visoke nutritivne vrijednosti koji su neophodni za normalan rad
ljudskog organizma. Oksidacijski procesi i kvarenja ulja mogu
se detektirati kemijskim i senzorskim analizama ulja. Na kraju,
prisutnima su objašnjena pozitivna i negativna svojstva ulja.
Nakon
predavanja, učenici od prvog do četvrtog razreda crtali su Staru
kaštelansku maslinu, a odabrana dva crteža se mogu vidjeti na
fotografijama.
|