u sklopu koje će se održati dva predavanja:
'Uloga
koncentracije hranjive otopine u hidroponskom uzgoju plodovitog povrća'
(predavač: dr.sc. Gvozden Dumičić; trajanje radionice: 11:00 –
12:00)
Sažetak:
Proizvodnja presadnica je važna uzgojna faza kojom započinje proizvodnja plodovitog
povrća. Izlaganje presadnica različitim stresovima (vodni, osmotski, ionski,
visoke ili niske temperature, CO2 i dodatno osvjetljenje) su mjere
koje najčešće primjenjuju proizvođači kako bi očvrsnuli presadnice, utjecali
na njihovu visinu i pripremili ih na uvjete nakon sadnje. Ciljanim induciranjem
stresa, posebice vodnog i ionskog, moguće je proizvesti niske, čvrste presadnice
koje se bolje prilagođavaju uvjetima nakon sadnje te ostvaruju veći rani prinos.
Sudionicima radionice biti će prezentirani rezultati istraživanja utjecaje
pet koncentracija hranjive otopine na rast i razvoj presadnice krastavca u
rasadniku, te nakon presađivanja u dvije koncentracije hranjive otopine.
'Utjecaj
koncentracije dušika i omjera NO3-:NH4+
iona na brojnost duhanovog štitastog moljca Bemisia tabaci na rajčici' (predavač:
dr.sc. Katja Žanić; trajanje radionice: 12:00 – 13:00).
Sažetak:
U eksperimentalnom stakleniku Instituta za jadranske kulture, praćen je utjecaj
gnojidbe dušikom na brojnost vrste Bemisia tabaci na rajčici, cv. Belle,
u hidroponskm uzgoju u kamenoj vuni. Provedeni su pokusi utjecaja: tri koncentracije
dušika (75, 205 i 335 mgL-1) i tri omjera NO3-:NH4+
iona (92:8; 75:25 i 55:45) u standardnoj hranjivoj otopini (205 mg N L-1)
na brojnost odraslih oblika, polaganje jaja te brojnost ličinačkih stadija
štetnika. Istražen je i utjecaj etaže biljke na distribuciju štetnika. Kod
standardne i povećane gnojidbe dušikom (205 i 335 mgL-1N), utvrđena
je veća brojnost štetnika, uz koju je osim izravnih šteta zabilježena i intenzivnija
zaraza čađavicom. Povećanje udjela NH4+ iona (25% i
45% od ukupnog dušika) u hranjivoj otopini, utjecalo je na slabiju brojnost
duhanovog štitastog moljca kao i slabiju pojavu čađavice. Ipak, kod udjela
NH4+ iona od 45 %, zabilježen je najveći postotak vršne
truleži plodova ('gorke pjege').
Osnova
za pripremu radionice:
'Unapređenje proizvodnje plodovitog povrća u hidroponskom uzgoju
u SDŽ' i 'Ekološki povoljne mjere u zaštiti povrća u zaštićenom
prostoru s naglaskom na suzbijanje duhanovog štitastog moljca'
sufinancirani od Splitsko dalmatinske županije.
|