Na
Institutu je od 06 do 09 svibnja 2008 održan treći po redu
seminar za senzorsko ocjenjivanje maslinovog ulja na kojem
je sudjelovalo 28 polaznika koji su nakon početna dva seminara
prošli sustav selekcije kandidata prema tri negativna svojstva
- užeglo, octikavo, upaljeno i pozitivnog svojstva gorčine.
Generalna
ocjena predavača bila je više nego zadovoljavajuća. Predavači
su u svojim komentarima istakli da su svi sudionici pokazali
jako dobre rezultate. Također su i sami polaznici izrazili
svoje zadovoljstvo sa znanjem i velikim iskustvom panel voditeljice
iz Milana koja je staloženo obrazlagala i educirala buduće
paneliste.
Predstavnica
IOC-a gđa. Catarina Bairrao Balula istaknula je kako će dvije
osobe biti odabrane za pohađanje seminara za voditelja panel-skupine
u IOC, u Madridu.
Nakon
što dr. Camarati analizira sve rezultate ona će ih dostaviti
IOC-u i Institutu koji će obavijestiti sve polaznike. Catarina
Bairrao Balula se zahvalila Mirelli Žanetić, osoblju Instituta
koje je pomagalo u organizaciji ovog seminara i posebno dr.
Slavku Perici koji je u stalnim kontaktima sa IOC-om učinio
sve da dođe do formiranja panela i da se time podigne kvaliteta
rada u senzorici a samim time i kvaliteta samog maslinovog
ulja.
Dr.
Perica je u svom obraćanju čestitao svim polaznicima što su
došli do ove faze edukacije. Istaknuo je kako postoji potreba
za dodatnim panelima koji će još dodatno unaprijediti sektor
maslinarstva a za očekivati je kako će mnogi od polaznika
uzeti učešća u radu tih budućih panela. Posebno se zahvalio
IOC-u za pomoć u organizaciji ovog seminara kao i na sredstvima
koja su izdvojena za edukaciju budućih kušača.
(preneseno
sa 7maslina.net)